Mauritius is een Afrikaanse zelfstandige eilandrepubliek in de Indische Oceaan (ongeveer in de buurt van Madagaskar). Voor velen is het een droombestemming. Een beetje zoals de Malediven. Is het er echt zo mooi? En wat is er allemaal te doen? Iris van Other Destinations is er geweest en vertelt er in deze gastblog speciaal voor Reismuts veel meer over.
De eilanden tussen Afrika en India inspireren me, omdat ze allemaal een eigen, specifieke cultuur en sfeer hebben. Mauritius stond al even op onze bucketlist en gelukkig hebben we deze reis nog gemaakt net voor de coronacrisis uitbrak. Het eiland wordt vaak bestempeld als paradijselijke strandbestemming, maar het is veel meer dan dat. Ik ben alvast aangenaam verrast geweest door de prachtige natuur, watervallen, de prettige sfeer en de smeltkroes van culturen.
Mauritius in twee weken
Wij besloten om 2 weken het eiland te verkennen en daarbij op 3 verschillende plaatsen te overnachten: 4 nachten Flic en Flac aan de zuidwestkust, 5 nachten Pereybère aan de noordkust en 3 nachten aan de rustige oostkust. Zo hadden we voldoende tijd om te ontspannen op het strand en toch te genieten van de pracht van het eiland.
Je kan zeker een auto huren op Mauritius, maar wij voelen ons minder comfortabel om links te rijden, dus hebben wij gekozen om de verplaatsingen te doen per taxi; zeker niet de goedkoopste oplossing, maar wel efficiënt. Voor korte afstanden binnen een bepaalde regio kan je ook gebruik maken van de openbare bussen. Je hebt ook keuze uit een aantal kant en klare excursies met privé chauffeur. Deze zijn absoluut de moeite waard!
Flic en Flac
Flic en Flac is een kleine, toeristische vakantiebestemming aan de zuidwest kust, met een groot strand, een paar hotels en leuke restaurantjes. Hier vind je geen echte bezienswaardigheden, maar het is er gezellig en het uitzicht op de aquamarijn blauwe zee is fenomenaal! Hier moet je echt wel een hotel kiezen met zicht op zee! Verder kan je hier fijne strandwandelingen maken en met je handdoek in het zand gaan liggen.
De zuidwest tour van het eiland
Vanuit Flic en Flac hebben wij de zuidwest tour van Mauritius gedaan. Dat is een van de mooiste daguitstappen, die je bij bijna elk hotel of touroperator langs de straat kan boeken. Je bezoekt de slapende vulkaan Trou aux Cerfs, het heilige meer van Grand Bassin met de hindoe tempel, de Chamarel waterval en uiteindelijk de beroemde 7-colored earth van Chamarel. Deze zandduinen bestaan uit 7 kleuren (ontstaan uit de vulkanische achtergrond) en als de zon schijnt kan je de mooie kleurschakering waarnemen. Van die kleurenpracht hadden wij net iets meer verwacht, maar al bij al is het een niet te missen uitstap.
Pereybère
Wij hebben Pereybère gekozen als uitvalsbasis om Port Louis en Grand Baie te bezoeken. Het dorp op zich heeft geen speciale bezienswaardigheden, maar het zachte, poederachtige strand is wel aangenaam en er hangt een leuke sfeer. Je vindt er een aantal kleine, zeer mooie baaitjes, waar het heerlijk rustig is.
Verderop ligt het hoofdstrand van Pereybère. Het strand helt lichtjes af in de zee, zonder stenen of rotsen. Verwacht geen verlaten stranden, zoals aan de oostkust! Als je in het weekend naar het strand gaat dan heb je nog meer vertier en drukte, maar dan zie je ook het echte leven op Mauritius. De lokale bevolking gaat met de ganse familie naar het strand, ze brengen stoeltjes mee, BBQ’s, muziek, er wordt gezwommen, fun gemaakt en gegeten.
Grand Baie
Vanuit Pereybère kan je makkelijk met de bus of taxi naar Grand Baie, het ligt maar een paar km uit elkaar. Grand Baie is de drukste toeristische bestemming van het eiland. De baai is prachtig, er liggen vissersbootjes in het glinsterende, blauwe water. Het is een waar shoppingparadijs! Er is een nieuw winkelcentrum met duurdere merkproducten, maar er is ook een leuke openlucht bazaar met toffe souvenirs, een aanrader!
Port Louis
In het oude gedeelte van de stad ligt de Marché Central, waar je fruit, groenten, kruiden, vlees, vis en souvenirs kan kopen. Het is er chaos, warm, druk en het ruikt er niet altijd even fris, maar het is wel een leuke belevenis om er even rond te slenteren. Als je achter de markt verder door loopt passeer je de Jummah moskee en de Chinese wijk. Vergane glorie, maar wel “the real” Mauritius!
Le Caudan Waterfront ziet er totaal anders uit. Het is een nieuw complex aan het water met wat winkels en restaurants. Neen, het is niet authentiek, maar wel aangenaam om iets te gaan eten, wat te wandelen en foto’s te nemen. Dit stukje stad heeft ons toch aangenaam verrast.
De oostkust
De oostkust is ongerepter en rustiger dan de noord- en westkust. Hier heb je geen echte vakantiedorpen, maar eerder lange zandstranden met hier en daar een hotel. Omdat er in deze regio weinig kleinschalige hotels en restaurants te vinden zijn hebben wij een resort geboekt, inclusief maaltijden. Alhoewel dit normaal gezien niet ons ding is viel dat uiteindelijk nog wel net mee voor 3 dagen.
De theetour
Vanaf de oostkust hebben we de culturele dagtrip (theetour) geboekt. Deze is echt wel de moeite waard als je graag iets meepikt van het koloniale verleden. We stopten bij Le Domaine des Abineaux , een mooi koloniaal huis gebouwd in 1872, dat nu dienst doet als museum, zeer fotogeniek.
Nadien reden we verder door naar Bois Chéri, de theeplantage en de fabriek. De plantage zelf is niet zo indrukwekkend als die in Sri Lanka; de theeplanten groeien hier op lagere hoogte. We hebben eerst een bezoekje gebracht aan de fabriek en nadien zijn we thee gaan proeven op het terras van het domein. Wat een prachtig uitzicht over het domein!
Daarna bezochten we Saint Aubin, een koloniaal domein waar vroeger de managers van de suikerplantage woonden. Er wordt nog steeds rum geproduceerd en deze kan je proeven.
Voor we terug naar ons hotel reden zijn we bij Gris Gris gestopt, om nog even een laatste glimp op te vangen van de ruige zuidkust. Voor de 2de keer weer een fantastische kant en klare daguitstap!
Ile aux Cerfs
Ons hotel bood gratis boottochtjes aan naar Ile aux Cerfs. Voor ons was het een beetje dubbel. We hadden hoge verwachtingen van het eiland, maar uiteindelijk was het voor ons een beetje overroepen. Als je arriveert op Ile aux Cerfs lijkt het alsof je in een pretpark beland bent, met een massa toeristen. Als je verder loopt naar de andere kant van het eiland vind je inderdaad wel de mooiste, lange, witte zandstranden die je in de brochures ziet.
Lekker eten
De Mauritiaanse keuken bestaat uit een mix van de Chinese, Indiase, Creoolse en Franse invloeden. Je hebt keuze uit Indiase, Chinese en Franse restaurants alsook uit leuke Mauritiaanse restaurantjes. De bekende lokale viscurry is over het algemeen niet zo duur, maar wel zeer smaakvol. Een absolute aanrader!
Bij de grote supermarkten verkoopt men vers, krakend Frans brood of baguette en van die lekkere bananentaartjes met kruimeldeeg.
Anderzijds is streetfood bijzonder populair. Tegen de namiddag stromen de foodtrucks toe aan de stranden. Gefrituurde samosa en heerlijk gevulde roti zijn mijn favorieten!
Is Mauritius duur?
Mauritius is niet de goedkoopste bestemming op aarde, maar al bij al valt dat wel mee. Aan de noord- en de westkust kan je wel wat kleinere hotels en guesthouses boeken die schappelijk zijn van prijs. De prijzen van de maaltijden op restaurant zijn zelfs iets lager dan de prijzen in België.
Als je de prijs echt wil drukken kies dan voor een guesthouse waar je zelf kan koken. Er zijn echt wel zeer goede, nette supermarkten met een ruim assortiment aan verse producten. Of kies voor het enorme aanbod aan streetfood!
Leuke hotels waar wij verbleven
Onze hotelletjes op Mauritius hebben wij geboekt via booking.com.
In Flic en Flac sliepen we in Les 2 canons, een klein, gezellig boutique hotelletje met zwembad. We hadden een kamer met een fantastisch uitzicht op zee. Het ontbijt wordt buiten op het terras geserveerd, vanwaar je ook weer dat mooie uitzicht hebt. Het hotel is rustig gelegen op wandelafstand van de restaurantjes.
In Pereybère kozen we voor Toparadis guesthouse, een vrij nieuw hotel met 23 kamers en een zwembad. Het hotel ligt op wandelafstand van het centrum. Spijtig genoeg heeft het geen uitzicht op zee. Het restaurant daar is evenzeer aan te bevelen voor een diner: een mix van westerse en Mauritiaanse keuken voor schappelijke prijzen.
Wat mag je niet missen?
De kant en klare excursies met privé chauffeur, zoals de zuidwest tour en de theetour op Mauritius zijn absolute must do’s!
Port Louis vind ik zeker ook de moeite waard, deze stad is echt wel een beetje apart.
Ile aux Cerfs: vooral de rustigere kant van het eiland is mooi.
Mijn favoriete herinnering aan de reis
Wat ik vooral geweldig vind aan Mauritius is de veelzijdigheid van het eiland en de sfeer onder de lokale bevolking. Wat me verder ook altijd zal bijblijven is die aquamarijn blauwe kleur van de zee. Op strand zag ik ook nergens bedjes staan, je gaat gewoon met je handdoek in het zand liggen.
Wanneer ga je en hoe kom je er?
De beste reistijd voor Mauritius zijn onze wintermaanden, dus van oktober tot mei. Dan is het klimaat erg aangenaam en valt er weinig regen.
Je kunt zelf een reis samenstellen door zelf vliegtickets te boeken en hotels uit te kiezen. TUI, Prijsvrij en De Vakantiediscounter bieden mooie pakketreizen aan voor verschillende budgetten.
Leuk om te lezen over deze bestemming, je hoort er eigenlijk weinig over, maar het lijkt me heel mooi om eens te bezoeken! Goed ook om te lezen dat de kosten op zich te doen zijn!
Ik had er ook nog niet veel over gelezen, inderdaad. En ben nu wel heel enthousiast geworden.
Lijkt me echt een droombestemming! En dat kerkje op het strand, echt wow.. zo mooi. Wie weet, komt ’t er ooit nog eens van, maar met een gezin zijn dit soort bestemmingen echt prijzig. Ik kijk al jaren of ik eens geluk heb en betaalbare tickets naar Madagaskar vindt. Dat lijkt me ook zo mooi.
Vier tickets zijn inderdaad dan opeens heel prijzig. Ik hoop er nog eens heen te gaan zolang er een van onze kinderen onder de 2 is. En dan kunnen ze beiden nog op onze kamer erbij.