New York is zo’n stad die wellicht al tijden hoog op je bucketlist staat. Het spannende stadsleven, de iconische gebouwen, de restaurantjes en de beroemde attracties zijn de perfecte ingrediënten voor een fijne trip. Maar misschien twijfel je: is New York eigenlijk wel geschikt om met kinderen naartoe te gaan? Ik kan je gerust stellen, ja dit is zeker het geval! New York heeft namelijk niet alleen voor volwassenen veel te bieden, maar ook voor kinderen is het een walhalla aan activiteiten en bezienswaardigheden. Dus of je nu met echte kleintjes reist of met al wat oudere kinderen, er zijn genoeg plekken die jullie allemaal te gek zullen vinden.

Het groene Central Park

Central Park is de ideale plek om even te ontsnappen aan de drukte van de stad en heerlijk te genieten met je hele gezin. Kinderen kunnen hier uren rennen, spelen en ontdekken. Maak een wandeling (makkelijk via de app Eric’s New York), huur fietsen of picknick op het grote groene grasveld Sheep Meadow in spring or summertime. En vergeet niet om een bezoek te brengen aan de uit de film Madagascar beroemde dierentuin Central Park Zoo. Hier kun je allerlei exotische dieren zien: van leeuwen tot apen en van pinguïns tot ijsberen. Voor de kleintjes is er ook een speciale Children’s Zoo: met de meer gangbare dieren zoals koeien, geiten en schapen.

De lichtjes van Times Square

Met zijn mega grote schermen, neonlichten en drukte is Times Square iets wat je minstens één keer gezien moet hebben. Je kinderen zullen hun ogen uitkijken naar de felle lichten, de grote hoeveelheid krioelende mensen en de verklede karakters op straat. Daarnaast zijn er genoeg winkels waar je ze blij mee maakt, zoals de M&M Store, waar de muren letterlijk bedekt zijn met duizenden snoepjes in alle kleuren van de regenboog. Leuk (maar wel prijzig) is dat je hier ook je eigen M&M’s kunt maken, met bijvoorbeeld een eigen tekst erop. Let er wel op dat het ook hier vrij druk kan zijn, dus houd ze goed in de gaten of maak gebruik van kinderwagens of draagzakken als je met kleintjes reist.

American Museum of Natural History

Dit is zonder twijfel een favoriet onder kinderen. Het American Museum of Natural History is niet alleen heel groot, maar ook interessant, ook voor de volwassenen trouwens. Dit komt door de dinosaurussen, gigantische walvissen en de enorme T-Rex in de dinohal. In de Hall of the Advanced Mammals op de vierde verdieping van het museum kunnen ze de botten van een mammoet zien die 11.000 (!) jaar geleden leefde. Samen met de interactieve tentoonstellingen is het history coming alive!

Magische Broadway Shows

Als je kinderen wat ouder zijn, is een Broadway-show een onvergetelijke ervaring. Veel theaters bieden gezinsvriendelijke voorstellingen aan, zoals The Lion King of Aladdin (vooral Genie’s humor vinden ze vaak te gek). En daarnaast zullen ze genieten van de spectaculaire kostuums, het zingen, springen en dansen. Let er wel op dat sommige voorstellingen best prijzig kunnen zijn, dus het kan handig zijn om vooraf tickets te boeken. Dan weet je meteen ook zeker dat je gegarandeerd een plekje hebt en kun je ze met een gerust hart beloven dat jullie daadwerkelijk naar deze show zullen gaan.

Kindvriendelijke attracties

Als je met kinderen naar New York gaat, is het fijn om te weten welke attracties er geschikt zijn voor welke leeftijd. Over het algemeen kun je zeggen dat speeltuinen voor kids van 0 tot 12 jaar oud zijn, sportwedstrijden vanaf een jaar of 4 en dierentuinen van 2 tot en met 16 jaar. Andere attracties zoals pretparken (tip is Luna Park op Coney Island) en activiteiten zoals boottochten zijn voor alle leeftijden. Ook met uit eten gaan zijn er geschikte opties voor elke leeftijd.

Eten in New York met kinderen

In New York zijn er genoeg plekken om even te pauzeren tijdens het vele lopen (tip: neem een Unlimited Ride MetroCard voor 7 dagen, dat scheelt een hoop) of een snackje te eten. Als je tussendoor trek hebt kun je wat lekkers halen bij een van de hotdog- of pretzelkraampjes of bij een echt New Yorkse pizzatent. Verder zijn er bakkerijen zoals Magnolia Bakery en Molly’s cupcakes waar ze dus inderdaad zalige cupcakes verkopen. Voor in de avond kun je met kleine kids bijvoorbeeld naar een van de restaurantketens zoals Olive Garden: een veilige keus door de kinderstoelen en kindermenu’s die ze er hebben. Voor de oudere kinderen zijn in volgorde van oplopende leeftijd leuk: Bubba Gump, John’s Pizzeria, Carmine’s en luxere restaurants als Peak NYC en Robert NYC. Deze laatste twee zijn wel pas aan te raden vanaf een jaar of 16.

Praktische informatie

Vanaf Amsterdam vlieg je in een uur of 8 a 9 naar New York. Met een Nederlands paspoort heb je alleen een ESTA (Electronic System for Travel Authorisation) nodig voor New York die je van tevoren aan kunt vragen. Grote luchtvaartmaatschappijen die op New York vliegen zijn onder andere KLM, Delta en JetBlue. In New York land je dan op JFK Airport of Newark International Airport. Het is 6 uur vroeger in New York, dus ‘s avonds op de New York tijd even goed slapen en daarna met zijn allen extra van New York genieten!