Ik weet het nog goed. “Voorzichtig!”, riep mijn moeder steeds bij iedere bocht of drempel. En dat twaalf uur lang. We reden met de auto en caravan terug van onze jaarlijkse zomervakantie in Oostenrijk. Normaal gesproken puilden de kastjes in de caravan uit met Milka chocolade, rum en worsten. Deze keer hadden die lekkernijen plaats moeten maken voor het nieuwe servies van mijn moeder. Zo’n lieflijk servies met bloemetjes, vlinders en een blauw randje. En dan voor twaalf personen, met alles erop en aan, tot en met de botervloot. Daarom reden we dus in een slakkengang naar huis, want oh wee als het servies door een hobbel of bocht zou beschadigen. Handig hè, zo’n servies in het buitenland kopen. Of kun je sommige souvenirs eigenlijk beter in Nederland kopen?

Het servies van mijn moeder kwam gelukkig heel aan. En het was van een bekend merk. Dus mocht er een keer iets ontbreken of wilde ze een uitbreiding, dan kon mijn moeder het eenvoudig in Nederland bijkopen of online bestellen. Maar voor haar was het extra leuk dat het – in ieder geval deels – uit Oostenrijk kwam. Het motief deed haar ook denken aan haar favoriete bestemming.

Zo heb ik dus ooit een servies uit Vietnam meegenomen. Mijn dagrugzak zat kneiter vol met bordjes, schaaltjes, kopjes en lepels voor vier personen. Ook dat servies is heel aangekomen. Wel tegen een extra prijskaartje. Ik maak niet vaak mee dat handbagage wordt gewogen of gemeten. Deze keer wel en ik zat dik over het maximale gewicht heen. Zo werd het servies, dat daar een mega goede deal leek, toch een stuk duurder helaas. En dit servies is helaas niet thuis bij te bestellen. Super jammer dat er laatst een schaaltje kapot ging. Om die reden mogen de grote borden die Remco en ik uit Hong Kong mee hebben genomen van mij absoluut niet in de vaatwasser. Ik ben veel te bang dat er een stukje afbreekt, omdat ze zo hoog zijn en dat zwaaiding in de vaatwasser er tegenaan tikt.

Een servies als souvenir of thuis kopen?

Er zijn een aantal redenen waarom het veel makkelijker en handiger is om het servies dat je zo aan je vakantie doet denken gewoon in Nederland te kopen. Ten eerste om beschadigingen en scherven te voorkomen. Hoe goed je het ook inpakt, er kan onderweg altijd iets gebeuren. Ook al leg jij je dakrugzak vol porselein voorzichtig bovenin de cabin, misschien propt de passagier na jou zijn of haar tas er flink tegenaan en komt jouw servies in de verdrukking.

The Oriental Shop heeft een uitgebreide collectie servies uit Azië. Borden, schalen, koppen, werkelijk vanalles kun je er vinden in mooie Aziatische stijlen. Ook hebben ze hele mooie sushi sets. Toevallig eentje die behoorlijk veel lijkt op die ik uit Vietnam mee sleurde. Had ik dat maar eerder geweten 😉 . Wil je je sushi beleving thuis helemaal compleet maken, kijk dan ook eens naar een Tatami mat.

Een andere belangrijke reden om je servies in Nederland te kopen, is dat het makkelijker is om een kapot bord te vervangen. Of om je set uit te breiden voor meerdere personen. Mijn set uit Vietnam is voor vier personen en wij zijn met zijn vijven thuis… Dus tja, dat wordt toch op zoek gaan naar een nieuwe set.

Het leukste van servies is dat je het ook daadwerkelijk gebruikt. Zoals je vast al tussen de regels kunt opmaken, ik vind servies een super tof souvenir idee. Het is mooi en nuttig tegelijkertijd. Alleen om het echt uit het buitenland mee te nemen, dat blijkt dus niet altijd zo handig te zijn. Een complete set zal ik dan ook liever in Nederland kopen. Maar nog steeds vind ik het leuk om een schaaltje of mooi glas mee te nemen als souvenir. Zo heb je toch iets echt van daar.

Koop jij wel eens servies als souvenir?