“Hoe doen de kinderen het met al die nieuwe indrukken op reis?” Een vraag die ik regelmatig krijg. Een goede vraag ook, want onze kinderen ervaren de reizen op een andere manier dan wijzelf. Als kind kijken ze onbevangen en open naar alles. En zij hebben nog geen filter opgebouwd zoals wij dat hebben. Alles komt vol binnen, zonder dat ze de informatie van wat ze zien, horen, voelen, ruiken of proeven kunnen plaatsen. Dat vraagt soms om wat extra aandacht voor de verwerking van al die prikkels. En dan komt mindfulness voor kinderen op reis mooi van pas!

Mindfulness heeft al een tijd een plaats binnen ons gezin. Zelf ben ik er al jaren mee bezig, in eerste instantie via yoga en de laatste jaren via verschillende opleidingen en (dagelijkse) routines om zaken als ademhaling en meditatie meer in mijn leven te integreren. Sinds een paar jaar doe ik ook regelmatig kinderyoga met hen samen. Dat gaat op een leuke en speelse manier. Ik merk dat vooral Mats (nu 5 jaar) er steeds meer van herkent en zelf ook om vraagt om het samen te doen. Sem (nu 3 jaar) doet regelmatig mee, hoewel dat nog een stuk speelser is natuurlijk. En sinds kort hebben we de Meditation Moments App voor kinderen ontdekt.

Ondanks dat kinderen natuurlijk nog jong zijn, lang niet hun aandacht ergens (lang) bij kunnen houden en ook hun bewustzijn nog volop in ontwikkeling is, is mindfulness en meditatie een waardevol iets om met je kinderen te oefenen. Ik geloof dat het geen betoog nodig heeft dat mindfulness en meditatie nuttig kunnen zijn, en dat geldt natuurlijk net zo voor kinderen. Een aantal voordelen voor kinderen zijn dat zij kalmer en rustiger worden, zich beter kunnen concentreren, het zelfvertrouwen vergroot en zij kunnen beter slapen en emoties reguleren. Bovendien, jong geleerd is oud gedaan. Dus zo hebben ze er alleen maar meer profijt van, door al jong bewust te zijn van het hier en nu en van zichzelf.

Niet alleen thuis, ook op reis is mindfulness voor kinderen een aanrader. Dan zetten we bijvoorbeeld wel eens midden op de dag even een meditatie uit de app aan, omdat een dag op reis meer nieuwe indrukken geeft dan een gemiddelde dag thuis. En we zitten echt niet dan de hele tijd zen te wezen op een matje hoor! We hebben het over een paar minuten even inchecken in het hier en nu. Bijvoorbeeld als we na een toffe wandeling terugkomen bij de auto. Vaak gaat het gepaard met lachen en vrolijkheid. De app is makkelijk toegankelijk met je telefoon en kun je dus altijd en overal gebruiken. Zie het als een mooi verhaal om even naar te luisteren, zodat ze even extra kunnen ontspannen. En jij ondertussen ook!

Een kindermeditatie is een meditatie speciaal voor kinderen. Het is een verhaal met een verborgen boodschap erin, ondersteund door rustgevende muziek. In de Meditation Moments App vind je verschillende kindermeditaties variërend in lengte van 4 tot 14 minuten. Mats zijn favoriet is momenteel het magische eiland. Niet zo gek dat dat thema aanspreekt in ons gezin natuurlijk. Fijn is dat deze in een lengte van 9 en van 14 minuten komt, dus er eigenlijk altijd wel tijd te vinden is.

Tips om te starten met meditatie voor kinderen

Wanneer je wilt starten en oefenen met meditatie voor kinderen, is het allerbelangrijkste dat er geen verplichtingen, eisen of normen zijn. Er is geen minimum tijd, geen beste manier om…., alles is goed. Zoek vooral naar een manier die bij jullie past. Ogen open of dicht, liggen of zitten, het kan allemaal.

Een uitgelezen moment om samen te oefenen is ’s avonds voor het naar bed gaan. Dat is een moment waarin je toch al samen naar het slapengaan toe meer rust inbouwt. Met een begeleide meditatie van de Meditation Moments App kun je bijvoorbeeld zorgen voor net een beetje extra ontspanning voor het slapen. Je kunt uit verschillende meditaties kiezen met verschillende lengtes, zodat er altijd wel eentje bij jullie past. Ondersteund met rustgevende muziek hoeft je kind alleen maar te liggen, luisteren en ontspannen.

Staat je kind niet direct te juichen om samen te gaan mediteren? Geen probleem, mindfulness kun je op veel manieren klein doch effectief in je leven introduceren. Denk bijvoorbeeld maar eens aan met volle aandacht eten.

Door er een routine van te maken, bijvoorbeeld altijd op een vast moment op de dag of week aandacht voor meditatie te hebben, zul je merken dat het steeds makkelijker gaat. Ten eerste werkt routine voor alle kinderen prettig. En ten tweede, door zo te blijven oefenen, neemt het positieve effect er ook van toe.

Is meditaties voor kinderen iets dat jij wel eens gebruikt?