Als je aan reizen denkt, denk je waarschijnlijk aan nieuwe culturen, exotische gerechten en adembenemende landschappen. Maar reizen biedt veel meer dan dat. Naast reisliefhebber en reisblogger ben ik HR adviseur en coach en hou ik me veel bezig met persoonlijke ontwikkeling. En laat dat nou een grote link hebben met reizen. Dat had je misschien niet verwacht he? Toch is het zo. Reizen kan een goede versterker zijn voor je persoonlijke ontwikkeling en groei. Hoe dan? Ik deel mijn inzichten met je.

Begrip voor cultuurverschillen

Wanneer je reist, kom je terecht in verschillende culturen en manieren van leven. Dit vergroot niet alleen je kennis, maar helpt je ook empathie te ontwikkelen. Je leert om de wereld door de ogen van anderen te zien en te begrijpen waarom mensen op een bepaalde manier denken en handelen.

Ik herinner me mijn reis naar Indonesië, waar ik de kans had om een lokale familie te bezoeken voor een lunch. Hun gastvrijheid en levenswijze gaven me een diepgaand inzicht in hun cultuur en tradities. En met hoe weinig zij gelukkig zijn. Door zulke ervaringen ontwikkel je een dieper begrip en respect voor diversiteit.

Je zelfvertrouwen en zelfredzaamheid

Reizen dwingt je om op jezelf te vertrouwen. Je persoonlijke effectiviteit ontwikkel je er enorm mee. Of het nu gaat om je weg te vinden door een onbekende stad of het oplossen van onverwachte problemen, je moet zelfstandig beslissingen nemen en daar naar handelen. Thuis kun je een persoonlijke effectiviteit training volgen, waarvan ik eigenlijk vind dat het iets is waar iedereen aan zou moeten werken. En op reis maak je hier gemakkelijk de verdieping in.

Tijdens een reis naar China raakte ik verdwaald in het stenen woud, zonder kennis van de taal en met een beperkte internetverbinding. Het lukte me om mijn weg terug te vinden door te vertrouwen op mijn instincten en de hulp van vriendelijke locals. Ik vond het wel spannend, want zij spraken amper Engels en we communiceerden via handen en voeten. Deze ervaring gaf me een enorme boost in zelfvertrouwen en leerde me dat ik in staat ben om in lastige situaties toch mijzelf staande te houden.

Flexibiliteit

Op reis word je regelmatig geconfronteerd met veranderingen en onverwachte situaties te maken. Een bus die vertraagd is of niet gaat. Je bagage komt niet aan. Dit leert je om flexibel en veerkrachtig te zijn. Door deze situaties, die op dat moment echt niet leuk zijn ontwikkel je wel het vermogen om je snel aan te passen aan nieuwe omstandigheden en om te gaan met onzekerheid en tegenslagen.

Ik herinner me een keer dat mijn bagage tijdens mijn vlucht naar München niet aan was gekomen. In plaats van te panikeren, besloot ik de echt noodzakelijke dingen dan maar opnieuw te kopen. En vervolgens kon ik meteen de stad verkennen. Want behalve de tas met nieuwe kleding had ik geen koffer mee te sleuren. En zo heeft ieder nadeel een voordeel. Dit soort situaties helpen je om kalm te blijven en creatieve oplossingen te vinden en dragen zo bij aan je persoonlijke ontwikkeling.

Oneindig blijven leren

Reizen is een geweldige manier om nieuwe dingen te leren, of het nu gaat om een nieuwe taal, kookkunsten, of historische kennis. Elke reis biedt de mogelijkheid om jezelf verder te ontwikkelen en nieuwe vaardigheden te oefenen.

Tijdens een reis naar Vietnam volgde ik een kookcursus in Hoi An. Ik leerde niet alleen hoe ik authentieke – echte – Vietnamese loempia’s kon maken, maar ook over de lokale cultuur en tradities die met het eten verbonden zijn. Dit soort leermomenten zijn niet alleen leuk, maar ook enorm verrijkend en waardevol.

Persoonlijke grenzen verleggen

Als er iets is dat mij buiten mijn comfort zone heeft gebracht, dan zijn het wel de reizen die ik heb gemaakt. Reizen daagt je uit om je persoonlijke grenzen te verleggen. Of het nu gaat om het beklimmen van een berg of vulkaan (waarvan je eerst denkt, dat lukt me nooit), het proberen van een exotisch gerecht, of het aangaan van een gesprek met een vreemde, je leert om je angsten en onzekerheden te overwinnen en jezelf te pushen.

Een van mijn meest memorabele ervaringen was de hike in Oostenrijk naar de Formarinsee. Ik had altijd een beetje angst voor steile paden, maar tijdens deze intensieve wandeling heb ik mijn angst overwonnen. Onderweg hebben Remco en ik wisselend tegen elkaar gezegd “gaan we echt nog verder”, maar we bleven doorgaan en bereikten de top. Deze ervaring gaf me een euforisch gevoel en liet me duidelijk zien dat ik meer kon dan ik dacht. Dit gaf een enorme boost in mijn persoonlijke ontwikkeling.

Betere communicatie skills

Ik spreek inmiddels best veel verschillende talen, maar er zijn natuurlijk genoeg landen waar ik me niet goed verstaanbaar kan maken. Reizen naar landen waar je de taal niet spreekt, dwingt je om creatief te zijn in je communicatie. Je leert non-verbale signalen beter te begrijpen en ontwikkelt geduld en doorzettingsvermogen in het overbrengen van je boodschap. Dit zijn overigens vaardigheden die je in een communicatie training al goed kunt trainen.

Tijdens een reis door Mexico merkte ik dat mijn basiskennis van Spaans niet altijd voldoende was. Het lukte me op een gegeven moment niet om een buskaartje te kopen naar mijn volgende bestemming. Door te vertrouwen op lichaamstaal, tekeningen, en eenvoudige woorden, kon ik toch duidelijk maken wat ik wilde. Deze ervaring maakte me bewuster van de kracht van non-verbale communicatie.

Een groot stuk zelfreflectie

Reizen zorgt voor enorm veel nieuwe inzichten over jezelf. Weg van de dagelijkse routine en afleidingen, kun je de tijd nemen om na te denken over je doelen, waarden, en wat echt belangrijk voor je is.

Tijdens onze lange reis vorig jaar had ik de tijd om echt na te denken over mijn leven en wat ik wilde bereiken. Deze periode van introspectie hielp me om mijn prioriteiten opnieuw te evalueren en bracht me dichter bij mijn ware zelf. En dat hoeven niet eens persé grote inzichten te zijn. Kleine veranderingen zoals de afspraak dat we tussen 17 en 20 uur geen telefoon gebruiken en in contact met elkaar en de kinderen zijn, kan al een groot verschil brengen in wat wij belangrijk vinden.

Reizen en je persoonlijke ontwikkeling

Reizen is dus echt meer dan alleen nieuwe plekken bezoeken en wat toffe activiteiten doen. Ik ben ervan overtuigd dat elke reis bijdraagt aan je groei als persoon. En ik denk dat het belangrijk is om jezelf te blijven ontwikkelen, want het leven blijft je verrassen.